HOMEOPATSKI CENTAR DYNAMIS

Sportske povrede, istegnuće i uganuće

Pacijentima koji nisu upoznati sa homeopatijom, ne savetuje se samostalno uzimanje homeopatskih sredstava.

arnica
Homeopatsko sredstvo koje se koristi za ublažavanje šoka nakon povrede ili nezgode npr. pada sa stepenica, udarca, pada na glavu. Arnica se koristi kod modrica da umanji bolove, ili spreči nastajanje modrica i oteknuća. Dobro je sredstvo za bolove u mišićima koji se može pojaviti nakon fizičkog napora. Pacijenti ne vole da im se neko približava niti da im dodiruje povređeni deo tela.
symphytum
Dobar je za bolove u leđima nakon pada ili nakon snažnih kretanja, rvanja. Koristi se za brže zarastanje povređene ili slomljene kosti i ublažava bolove nastale usled lomova, ali pre nego što se primeni ovo sredstvo, bitno je vratiti kost u prvobitno stanje.
silicea
Primenjuje se za bolove koji su nastali nakon pada na karlicu ili leđa i u slučajevima prekomerne fizičke aktivnosti. Bolovi u leđima mogu da budu propraćeni sa ukočenošću, hromošću i slabošću u leđima. Leđa nakon povrede su osetljiva na promaju i bolove pogoršava kada osoba ustaje iz sedećeg položaja, a bolje je od odmaranja i ležanja na leđima.
natrium muriaticum
U slučajevima kada su leđa slaba i umorna nakon fizičkog naprezanja ili u slučajevima kada je osoba bila izložena dugotrajnom saginjanju u lumbalnom delu. Bolovi se smanjuju kada osoba leži na tvrdoj podlozi.
calcarea carbonica
Sredstvo koje se primenjuje u slučaju povrede donjeg dela leđa nakon dizanja teških tereta. Osoba može imati osećaj da su leđa uganuta.
kalium carbonicum
Primenjuje se nakon povrede leđa. Bolovi su toliko jaki da osoba oseća kao da su leđa slomljena. Ovo je glavni preparat za išijas, a bolovi su najjači ujutru između 2 do 5 h i teraju osobu da ustane iz kreveta. Bolovi su manjeg inteziteta kada osoba pridržava leđa rukama, pogoršava ih šetanje, stajanje ili uspravno sedenje.
bryonia
Sredstvo za bolove koji nastaju pri najmanjem pokretanju , a ublažavaju ih odmaranje, ležanje na bolnoj strani tela i jak pritisak na bolno mesto. Ovi bolovi su oštri i probadajući.
belladonna
Koristi se kada je rana otečena, crvena, vruća i osoba može imati osećaj da rana pulsira. Crvenilo može da se širi oko rane u crtama, a nekada sve to može biti propraćeno sa visokom temperaturom.
hypericum
Sredstvo za rane koje su duboke i vrlo bolne. Bol je kao sevanje koje putuje uzduž živaca na područijima koja su bogata nervnim završecima poput usana, ušiju, prstiju, šaka, stopala, na trtici itd.
magnesium phosphoricum
Primenjuje se za umorne mišiće nakon previše naprezanja, pogotovo ako se u mišićima javljaju grčevi koje ublažavaju topli oblozi.
rhus toxicodendron
Efikasan je za bolove u mišićima nakon prevelikog naprezanja prilikom rada ili sportski aktivnosti. Karakteristično za ovo je sredstvo je da su bolovi jači na početku kretanja, a blaži kada se mišići zagreju ili nakon kontinuiranog kretanja. Dobro je sredstvo za bolove u vratu do kojih je došlo nakon trzanja ili povrede vrata gde su oštećeni ligamenti ili mišići. Pogotovo pomaže u slučajevima kada bol ublažava razgibavanje. Bolovi su jači nakon spavanja, dizanja tereta i dugotrajnog rada u istom položaju.
phosphorus
Sredstvo koje je dobao za krvarenja, kada je krv svetle boje. Krvarenje je bezbolno ali obilno pogotovo ukoliko mu je prehodilo vađenje zuba ili povreda nosa posle koje je došlo do krvarenja. Ovo sredstvo se preporučuje i u slučajevima kada jako izduvavanje nosa dovede do posledice krvarenja iz nosa.
ruta
Ovo je sredstvo koje je efikasno kod površinskih povreda kostiju na delovima tela gde su kosti slabo zaštićene ( podlaktice, laktovi, kolena, brada, jagodice lica ) ukoliko u narednih 24 h ne pomogne ovo sredstvo treba uzeti SYMPHYTUM. Ruta se koristi još i kod istegnuća duboko smeštenih mišića koja su uzrokovana prevelikim naprezanjima, dizanjem tereta. Bolovi su bolji od toplih obloga i laganog zagrevanja mišića, a pogoršavaju ih hladni oblozi ili hladno vreme.
bellis perennis
Koristi se kada nakon udarca nastanu duboko raširene modrice , kod kojih topli oblozi ublažavaju bol, a hladni pojačavaju. Bellis perennis je jedno od najbitnijih sredstava kod povreda dojki i unutrašnih organa kao na pr. kod trudnica za bolnu matericu od bebinih udaraca ili za povrede stomaka koje su uzrokovane sigurnosnim pojasem kod automobilskih nezgoda.
ledum
Jedno od bitnih sredstava u slučaju povrede oka, kada su u pitanju duboke ili velike modrice koje su hladne na dodir i utrnule, ali bez obzira na osećaj hladnoće osoba želi hladne obloge jer oni ublažavaju bolove, dok im se stanje pogoršava od toplih obloga i dodira povređenog dela tela.
calendula
Ima dobro dejstvo na površinske povrede i rane koje su nastale prilikom sečenja, kidanja ili prilikom guljenja površinskog sloja kože. Rana može da bude oguljena i crvena. Calendula je sredstvo koje će sprećiti gnojenje rana i omogućiti brži oporavak.