HOMEOPATSKI CENTAR DYNAMIS

Glavobolja

Pacijentima koji nisu upoznati sa homeopatijom, ne savetuje se samostalno uzimanje homeopatskih sredstava.

iris versicolor
Glavobolja počinje zamućenim vidom. Želudačnog porekla je i praćena mukom i žučnim povraćanjem. Pored bola u želucu može boleti i abdomen uz glavobolju. Glavobolja je periodična i može se javljati svaki vikend. Uglavnom zahvata desnu stranu glave. Praćena je tupim, udarajućim i sevajućim bolom slepoočnice i čela.
anamirta cocculus
Glavobolje koje nastaju posle neprospavane noći, nedovoljnog spavanja, posle vožnje brodom, automobilom, vozom. Osoba se oseća toliko slabo da jedva drži glavu uspravno, jedva stoji i priča. Glavobolju prati osećaj praznine u želucu, velika mučnina i povraćanje. Osoba ima osećaj težine u glavi.
gelsemium sempervirens
Tupa glavobolja, praćena osećajem velike težine glave kada osoba nema snage da drži glavu uspravno. Bol je najčešće smeštena u potiljku. Očni kapci su vrlo teški. Glavobolja je udružena sa zamućenim vidom ili vrtoglavicom, oko potiljka oseća da ima obruč. Oseća veliku opštu slabost i ima bolove u udovima. Može da se preznojava i ima slab puls.
spigelia anthelmia
Migrenozne glavobolje koje počinju između 3 i 4h ujutru. Bol sa potiljka kreće ka levoj slepoočnici i levom oku. Bol je izuzetno jak, iz jedne unutrašnje tačke zrači u vidu električnih šokova. Glavobolju obično prate palpitacije. Osobi prija da osloni glavu na nešto ili da leži na visokom uzglavlju.
nux-vomica
Glavobolja nastaje posle prejedanja, prekomerne upotrebe stimulantnih supstanci (alkohola, kafe, cigareta…), hladnog i vlažnog vremena. Obično se javlja ujutru po buđenju sa prvim otvaranjem očiju, a praćena je vrtoglavicom i zamućenjem vida. Osoba je veoma iritabilna.
bryonia alba
Migrenozna glavobolja koja se pogoršava od pokreta, čak i treptanje očnih kapaka pojačava bol. Bol je pritiskajući, najčešće kreće od levog oka, širi se na potiljak i celo telo. Prija joj potpuno mirno ležanje, naročito na bolnoj strani, žmurenje, tišina i da je niko ne uznemirava. Glavobolju može pratiti suvoća sluznica, suve, ispucale usne. Prija joj uzimanje velike količine tečnosti kap po kap.
lachesis
Glavobolja je najčešće levostrana ili počinje sa leve strane i širi se na desnu. Može da zahvati koren nosa, oči i uši. Najčešće se javlja noću u toku spavanja ili odmah po buđenju. Lice je crveno, a ruke i noge su hladne. Obično se javlja pred početak menstruacije ili u menopauzi. Osoba oseća pulsiranje u glavi. Prijaju joj hladni oblozi.
sanguinaria canadensis
Desnostrana glavobolja koja počinje u potiljku i širi se preko čela na desno oko, obraz ili uho. Bolovi su pekući i pulsirajući. Glavobolja se pojačava ukoliko je osoba gladna. Uz glavobolju može ići bol u želucu koji je praćen žučnim povraćanjem. Prija joj da leži sa glavom pritisnutom uz nešto čvrsto.
belladonna
Iznenadna, snažna glavobolja praćena velikom toplotom glave, zajapurenim licem i velikom navalom krvi u glavu. Bol je pulsirajući. Nastaje nakon izlaganja suncu, promaji ili rashlađivanjem glave. Osobi prija ležanje u mraku na visokom uzglavlju, u miru, da je sama bez društva. Smeta joj buka, svetlo, pomeranje.