HOMEOPATSKI CENTAR DYNAMIS

Glavobolja

Pacijentima koji nisu upoznati sa homeopatijom, ne savetuje se samostalno uzimanje homeopatskih sredstava.

belladonna
Iznenadna, snažna glavobolja praćena velikom toplotom glave, zajapurenim licem i velikom navalom krvi u glavu. Bol je pulsirajući. Nastaje nakon izlaganja suncu, promaji ili rashlađivanjem glave. Osobi prija ležanje u mraku na visokom uzglavlju, u miru, da je sama bez društva. Smeta joj buka, svetlo, pomeranje.
sanguinaria canadensis
Desnostrana glavobolja koja počinje u potiljku i širi se preko čela na desno oko, obraz ili uho. Bolovi su pekući i pulsirajući. Glavobolja se pojačava ukoliko je osoba gladna. Uz glavobolju može ići bol u želucu koji je praćen žučnim povraćanjem. Prija joj da leži sa glavom pritisnutom uz nešto čvrsto.
lachesis
Glavobolja je najčešće levostrana ili počinje sa leve strane i širi se na desnu. Može da zahvati koren nosa, oči i uši. Najčešće se javlja noću u toku spavanja ili odmah po buđenju. Lice je crveno, a ruke i noge su hladne. Obično se javlja pred početak menstruacije ili u menopauzi. Osoba oseća pulsiranje u glavi. Prijaju joj hladni oblozi.
bryonia alba
Migrenozna glavobolja koja se pogoršava od pokreta, čak i treptanje očnih kapaka pojačava bol. Bol je pritiskajući, najčešće kreće od levog oka, širi se na potiljak i celo telo. Prija joj potpuno mirno ležanje, naročito na bolnoj strani, žmurenje, tišina i da je niko ne uznemirava. Glavobolju može pratiti suvoća sluznica, suve, ispucale usne. Prija joj uzimanje velike količine tečnosti kap po kap.
nux-vomica
Glavobolja nastaje posle prejedanja, prekomerne upotrebe stimulantnih supstanci (alkohola, kafe, cigareta…), hladnog i vlažnog vremena. Obično se javlja ujutru po buđenju sa prvim otvaranjem očiju, a praćena je vrtoglavicom i zamućenjem vida. Osoba je veoma iritabilna.
spigelia anthelmia
Migrenozne glavobolje koje počinju između 3 i 4h ujutru. Bol sa potiljka kreće ka levoj slepoočnici i levom oku. Bol je izuzetno jak, iz jedne unutrašnje tačke zrači u vidu električnih šokova. Glavobolju obično prate palpitacije. Osobi prija da osloni glavu na nešto ili da leži na visokom uzglavlju.
gelsemium sempervirens
Tupa glavobolja, praćena osećajem velike težine glave kada osoba nema snage da drži glavu uspravno. Bol je najčešće smeštena u potiljku. Očni kapci su vrlo teški. Glavobolja je udružena sa zamućenim vidom ili vrtoglavicom, oko potiljka oseća da ima obruč. Oseća veliku opštu slabost i ima bolove u udovima. Može da se preznojava i ima slab puls.
anamirta cocculus
Glavobolje koje nastaju posle neprospavane noći, nedovoljnog spavanja, posle vožnje brodom, automobilom, vozom. Osoba se oseća toliko slabo da jedva drži glavu uspravno, jedva stoji i priča. Glavobolju prati osećaj praznine u želucu, velika mučnina i povraćanje. Osoba ima osećaj težine u glavi.
iris versicolor
Glavobolja počinje zamućenim vidom. Želudačnog porekla je i praćena mukom i žučnim povraćanjem. Pored bola u želucu može boleti i abdomen uz glavobolju. Glavobolja je periodična i može se javljati svaki vikend. Uglavnom zahvata desnu stranu glave. Praćena je tupim, udarajućim i sevajućim bolom slepoočnice i čela.