HOMEOPATSKI CENTAR DYNAMIS

Kašalj

Pacijentima koji nisu upoznati sa homeopatijom, ne savetuje se samostalno uzimanje homeopatskih sredstava.

aconitum napellus
Kašalj se pojavljuju nakon izlaganja hladnom i suvom vremenu. Najbolji je za početak kašlja koji kreće isto veče kad je nastala prehlada. Bolan, suv "lajući" kašalj bez sekreta. Najizraženiji je oko 23 h, pogoršava se od hladnoće i od udisaja.
antimonium tartaricum
Najkorisniji je za kašalj u kasnoj fazi. Bronhije su pune sluzavog sekreta, koji krklja u grudima i koji se otežano izbacuje. Disanje je otežano, čujno i plitko. Posle kašlja halapljivo udišu vazduh na usta. Ne prija im pokrivanje i tople prostorije, vole da budu na svežem vazduhu. Najčešće se takva vrsta kašlja pojavljuje u kasnijim fazama bolesti, kad je prisutna iscrpljenost, umor i pospanost koja je karakteristična za ovo homeopatsko sredstvo.
belladonna
Nagao, bolan i suv kašalj sa osećajem stezanja, škakljanja i grebanja u grlu. Grlo je jarko crvene boje. Kašalj je kratak, spazmodičan, pogoršava ga duboko disanje. Vrlo često su prisutni bol u grlu i uhu sa desne strane.
bryonia alba
Ovo sredstvo je najpotrebnije kad se vreme menja iz hladnog u toplo. Dubok i grčevit suvi kašalj koji kao da dolazi iz stomaka. Sredstvo karakteriše suvoća sluzokože zbog čega imaju izaženu žeđ. Bolje im je kad rukama pritisnu glavu ili grudi za vreme kašlja da bi sprečili potresanje tela. Kašalj pogoršava pomeranje i duboko disanje, dišu plitko i ubrzano. Svež vazduh ili gutljaj tople vode smiruju kašalj.
drosera rotundifolia
Suv, grčevit i hrapav kašalj koji se pojavi “čim se spusti glava na jastuk”. Napadi kašlja dolaze jedan za drugim. Napadi se mogu završiti nagonom za povraćanje ili povraćenjem sluz, bolje im je od svežeg vazduha. Ovo sredstvo je korisno kod “magarećeg kašlja”.
hepar sulphur
Vrlo korisno sredstvo za kašalj koji je na početku suv , ali se brzo spusti u grudi i postane vlažan. Prisutno je iskašljavanje žute ili žuto – zelene sluzi koja može da ima neprijatan miris. Imaju osećaj kao da im je neka mrvica ili riblja kost zapela u grlu. Ovi pacijenti su osetljivi na dodir i hladnoću.
phosphorus
Nagle promene temperature i jaki mirisi mogu da izazovu kašalj koji može da bude suv ili vlažan, dubok ili plitak. Kašalj pogoršavaju hladnoća, hladna pića, svež vazduh, smejanje, ležanje na levom boku, pričanje ili jelo, a ublažava ga toplota. Može se pojaviti u bilo koje vreme dana ili noći, ali najčešće ubrzo nakon što zaspu, probudi ih i tad moraju da sednu uspravno i da se drže za grudi da bi im bilo lakše da kašlju.
pulsatilla pratensis
Kod ovog homeopatskog sredstva kašalj je vlažan ujutru i u toku dana, šlajm se lako izbacuje, pogotovo na svežem vazduhu, koji im uvek više prija nego topao vazduh u zatvorenom prostoru. Uveče i noću kašalj postaje suv i spazmodičan, deci najčešće ometa san. Tad ih je najbolje probuditi i staviti u sedeći uspravan položaj da bi se lakše iskašljali. Deci koja su mazna, plačljiva, zahtevaju puno pažnje i bliskog odnosa sa roditeljima, kod kojih iz nosa curi obilan, gusti žuto - zeleni sekret, sa čestim upalama ušiju Pulsatilla može jako pomoći. U snu je disanje glasno i hrapavo zbog sluzi. Sekret u grlu je gust i žuto – zelen i najobilniji ujutru posle ustajanja.
spongia tosta
Suv, gušeći, glasan i promukao kašalj (kao lavež ). Imaju izražen osećaj suvoće disajnih puteva, zbog čega su ekstremno žedni. Topla hrana i piće kao i naginjanje prema napred kod sedenja, mogu da ublaže kašalj, a hladna pića, hladan vetar, fizički napori, pričanje i ležanje na niskom pogoršavaju kašalj. Imaju bolove i pečenje u grudima, grlu i promuklost je često prisutna. Spongija je jako dobra za krupozni kašalj i bronhitis.