HOMEOPATSKI CENTAR DYNAMIS

Prehlada

Pacijentima koji nisu upoznati sa homeopatijom, ne savetuje se samostalno uzimanje homeopatskih sredstava.

aconitum
Homeopatsko sredstvo se koristi za početak prehlade koja se pojavljuje naglo nakon izlaganja hladnom i suvom vetru. Osoba može naglo razviti visoku temperaturu koja je propraćena nemirom i strahom. Mogući simptomi su vodenasti iscedak iz nosa, glavobolja, krvarenje iz nosa, upala očiju i kijanje.
bryonia
Koristi se za prehlade gde se simptomi razvijaju sporo u području glave, nosa i očiju, a zatim se naglo spuste u grudi. Simptomi prehlade se obično javljaju u letnje doba kod nagle promene vremena iz hladnog u toplo. Simptomi su propraćeni uz razdražljivost, veliku žeđ i oštrim bolovima koji se pogoršavaju kretanjem. Ti bolovi mogu biti toliko jakog inteziteta da im i pokret očiju predstavlja težinu, radi toga osoba želi da bude sama i miruje.
kalium bichromicum
Ovo sredstvo se koristi u kasnim fazama prehlade kada su izlučevine iz nosa i grla (u slučaju iskašljavanja) veoma guste, žute ili zelene boje, a sinusi bolni uzrokuju glavobolju s osećajem pritiska u korenu nosa. U slučaju kašlja grlo je suvo i čuje se grebanje u grudima. Grudi su osetljive i bolne prilikom kašlja, a bol je probadajući koji ide od grudi ka leđima. Ovakvim osobama bez obzira na to što su zimogroživi odgovara svež vazduh.
gelsemium
Koristi se za prehlade koje se razvijaju polako, nekoliko dana. Simptomi su: umor, malaksalost, težina u mišićima, bolovi u glavi, potiljku i očima, može se uz to pojaviti jeza.
arsenicum
Primenjuje se kod prehlade koja je uzrokovana nahlađivanjem osobe. Simptomi prehlade počinju u nosu, a izlučevine su obilne, pekuće i nagrizaju slozokožu nosa. Vrlo su zimogroživi ali za razluku od nux vomice mogu se ugrejati ukoliko je soba dovoljno topla ili su pokriveni. Ovi pacijenti su nemirni i žele društvo.
natrium muriaticum
Primenjuje se kada je pisutno obilno curenje bezbojnog ii beličastog iscedka iz nosa, iscedak je gust i lepljiv. Pojavljuju se napadi kijanja pa može doći do gubitka čula mirisa i ukusa. Usne su suve ispucale, može se pojaviti i herpes. Lošije im je na suncu i od toplote. Ovi pacijenti su tužni i osetljivi na dodire, a bolje im je od hladnih obloga.
nux vomica
Daje se kada se pojave prvi simptomi suvoće i golicanja u nosu koji izazvaju kijanje. Uzroci mogu da budu izlaganje promaji, neispavanost, stres, ljutnja, psihička ili fizička iscrpljenost. Simptomi prehlade se pojačavaju nakon jela. Još jedan bitan simptom bez koga se ovo sredstvo ne bi moglo primenjivati je zimogroživost koja je toliko izražena da osoba drhti od hladnoće čak i kada je pokrivena.
allium cepa
Koristi se za početak prehlade kada iz nosa curi bezbojni iscedak koji nadgriza nosnice i kožu ispod nosa. Oči suze, crvene su i peku. Prisutni su česti napadi kijanja pogotovo ako osoba uđe u toplu sobu.
belladonna
Homeopatsko sredstvo za visoke temperature. Uzroci prehlade mogu biti nahlađivanje glave nakon pranja kose ili šišanja, izlaganja hladnom i vlažnom vremenu ili jakom suncu. Ovi pacijenti su uglavnom žedni i imaju želju za limunadom.
phosphor
Ovo sredstvo je korisno kada su u pitanju prehlade koje se spuštaju na grudi. Bol u grudima može da bude oštar ili gorući koji se pojačava prilikom pomeranja i kašljanja, do olakšanja dolazi usled pritiska na grudi. Nos je začepljen ili curi sekret koji je prošaran krvlju. Zimgroživi su, imaju želju za sladoledom i hladnim napicima. Jedan od simptoma im je promuklost koja je izražena noću, dosta se znoje. Ovi pacijenti su druželjubivi i vole da budu u društvu.